De Pluympot, een van de vele bijzondere Fringe-locaties

De deelnemende theatermakers, dansgroepen, cabaretduo’s, voordrachtkunstenaars, zanggroepen en andere artiesten bepalen het programma van Delft Fringe. Minstens zo belangrijk echter zijn de locaties waar de optredens en voorstellingen plaatsvinden. Zoals elk jaar zijn ook voor de editie van 2019 weer tal van ongebruikelijke, bijzondere, intieme en opmerkelijke optreedplekken gevonden. Een van die locaties is De Pluympot, gelegen tussen het Doelenplein en Het Rietveld.

De naam De Pluympot verwijst naar meer dan alleen een specifieke locatie. ‘Het is eigenlijk een straat bij het Filmhuis. Daar is onze garage, onze werkplaats en ons atelier,’ vertelt Henk. Samen met Christine heeft hij een ontwerpstudio in deze straat in het Delftse centrum. Het atelier bevindt zich aan de achterzijde van een woning. ‘De werkplaats hoort bij een huis aan de Verwersdijk, en tussen het huis en de werkplaats ligt een tuin. Het is een besloten, klassieke tuin met een Aziatische invloed. De tuin heeft hoge wanden rondom en fungeert als hét podium voor de artiesten.’ Zoals bij meerdere Fringe-plekken kom je hier als bezoeker normaal gesproken niet zo snel terecht. Optredens en theatervoorstellingen zijn er niet gebruikelijk en de tuin is buiten het festival om meestal niet toegankelijk voor publiek. ‘Het is een privétuin,’ legt Henk uit. ‘We deden eerder een paar keer mee met de Open Tuinendag van Delft. Ook deden we twee keer eerder mee met het Fringe Festival.’

Publiek rond de vijver

De sfeervolle tuin aan De Pluympot is onbekend bij het grote publiek en daardoor voor de gemiddelde Delftenaar dus een onontdekt pareltje in de binnenstad. Dat maakt het extra speciaal voor de bezoeker van Fringe om de voorstellingen die hier plaatsvinden bij te wonen. De tuin leent zich door zijn ontwerp en indeling perfect voor optredens van niet al te uitgebreide theater- en cabaretgezelschappen. ‘De tuin heeft een grote vijver. Er is plek voor een of twee artiesten, die aan één kant van de vijver staan. Het publiek zit er aan drie kanten omheen.’ De artiesten die er optreden houden het over het algemeen klein. Zo stonden er in het kader van het Delft Fringe Festival onder meer muziek- en zangduo’s in de tuin.

Openlucht locatie in centrum

Henk stelt ook dit jaar de binnentuin weer met veel plezier open voor de bezoekers en deelnemers van het festival. ‘We willen graag een podium geven aan artiesten in een prettige omgeving,’ vertelt hij. ‘Het is buiten en een privétuin. Dit maakt het anders dan de andere plekken op Fringe. Zeker als het mooie zomerse dagen zijn, zorgt dat voor bijzondere avonden. Het gebruik van verschillende soorten locaties is ook de kracht van Fringe. Soms zijn ze klein, soms groot. Maar het gaat altijd om heel bijzondere plekken.’ Wie een of meer van de optredens op deze fraaie openlucht locatie in het Delftse centrum wil meemaken, moet wel op tijd in De Pluympot aanwezig zijn. De ruimte in de tuin is namelijk beperkt. ‘Er is plek voor rond de 30 à 40 mensen,’ zegt Henk.