Delft Fringe Festival: Jouw theatrale binge-watch marathon begint deze zomer

Van donderdag 31 mei tot en met zondag 10 juni staat Delft voor de achtste keer in het teken van het Delft Fringe Festival. Het belangrijkste en grootste theaterfestival voor jonge makers in Zuid-Holland combineert onverwachte locaties in de binnenstad van Delft met ambitieus talent. Deze festivaleditie bevat voorstellingen van 51 verschillende makers, die verspreid over 11 dagen ruim 418 voorstellingen spelen in de disciplines muziek(theater), live art, kleinkunst, circus, dans, cabaret, toneel, opera en familietheater. Met 209 uur aan voorstellingen biedt het Delft Fringe Festival daarmee de ideale theatrale binge-watch marathon voor deze zomer.

Er gloort hoop aan de horizon van opkomend talent
Al acht jaar lang is het Delft Fringe Festival de missing link tussen opleiding en werkveld. Voor jonge makers in de sector van de podiumkunsten is het na hun afstuderen moeilijk om hun weg te vinden: er zijn weinig speelplekken en de concurrentie is hoog. Het Delft Fringe Festival biedt makers daarom de mogelijkheid hun talenten uit te proberen op publiek en daarvan te leren. Dit heeft het festival altijd met veel trots gedaan, zelfs in tijden waarin de liefde voor de podiumkunsten door de landelijke politiek niet breed werd uitgedragen. Gelukkig is er met de komst van een nieuw kabinet – en daarmee ook de nieuwe Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven – een kentering gaande. Met de visiebrief Cultuur in een open samenleving (maart 2018) onderkent inmiddels ook de Nederlandse politiek het belang van een nieuwe generatie opkomende makers. Het stemt het Delft Fringe Festival dan ook hoopvol deze editie meer dan 51 artiesten te presenteren, met maar liefst 19 premières!

Delfts Blauw-producent Royal Delft nieuwe festivallocatie
De spannende combinatie van ambitieurs talent en onverwachte locaties is één van de unique sellingpoints van het Delft Fringe Festival. Voorstellingen vinden plaats in de traditionele setting van het theater (Rietveld Theater, Microtheater), maar ook op ludieke plekken zoals een woonboot, schuur, atelier, molen, café of roeivereniging. Inmiddels zijn er onder de locaties een aantal oude bekenden, maar toch dienen zich elke editie nieuwe locaties aan. Eén van de nieuwe locaties dit jaar is Royal Delft: de oudst nog bestaande fabriek die gespecialiseerd is in Delfts Blauw aardewerk en dit jaar haar 365-jarig jubileum viert. De Porceleyne Fles, zoals Royal Delft van oudsher genoemd wordt, maakt nog steeds op ambachtelijke wijze Delfts Blauw dat met de hand beschilderd wordt. Tijdens het Delft Fringe Festival worden op verschillende plekken in het gebouw, waaronder in de fabriek, drie voorstellingen vertoond. Omdat Royal Delft zich buiten het stadscentrum bevindt, worden er tijdens het festival extra vervoersmogelijkheden ingezet (shuttle service, rondvaartboot) om een bezoek aan de locatie te vergemakkelijken.

Nieuw: online kaartverkoop & hulp bij jouw keuze
Het vertrouwde betaalmiddel tijdens het Delft Fringe Festival is de Delft Fringe Festivalmunt. Dit jaar introduceert het Delft Fringe Festival echter ook de mogelijkheid kaarten online in de voorverkoop aan te schaffen: voor de bezoekers die niet kunnen wachten tot het festival begint! In aanloop naar het festival biedt het festival 50% van de capaciteit per voorstelling online aan. De overige 50% van de capaciteit is alleen te bezoeken met de Delft Fringe Festivalmunt. Daarnaast introduceert het Delft Fringe Festival dit jaar advies bij jouw keuze. Weet je door het grote aantal voorstellingen niet meer waar je naartoe moet? Wil je weten welke voorstelling het beste bij je past of heb je een vraag over de deelnemende artiesten? Tijdens het festival kun je dagelijks terecht voor hulp bij jouw keuze in het Rietveld Theater en bij de stand op de Markt.

Maak je bezoek nog leuker met het uitgebreide randprogramma
Ook dit jaar is er weer een uitgebreid randprogramma. Boek één van de arrangementen (o.l.v. stadsgids Via Vanessa) en leer Delft op een andere manier kennen. Laat je tijdens de Verrassingstour verrassen door het samengestelde programma van de programmeurs en leer tussen de voorstellingen door alles over de bijzondere locaties van het festival en de historische binnenstad. Bezoek tijdens de Familietour samen met je kinderen twee verschillende familievoorstellingen en volg een spannende speurtocht in de binnenstad van Delft. Nieuw deze festivaleditie is de Canaltour, waarbij je aan boord van een schipper het festival vanaf het water beleeft en een bezoek brengt aan drie bijzondere voorstellingen die aan het water gelegen zijn. Uiteraard kun je dit festival ook genieten van een creatieve festivalhap en een lunch(box) in het Rietveld Theater (verzorgd door Vrije Smaken en Mieters Catering), kun je je longen uit je lijf zingen tijdens Re’s Karaoke Feest (za 9 juni) en kun je op de laatste dag van het festival een bezoek brengen aan de prijsuitreiking van de Delft Fringe Festival Publieksprijs (zo 10 juni). Naast de Publieksprijs, wordt dit jaar voor de eerste keer ook de Delft Chamber Music Festival Prijs uitgereikt.

Een must-see deze zomer
Tijdens het Delft Fringe Festival maak je gedurende 11 dagen op een bijzondere manier kennis met prikkelende kunst van talentvolle artiesten met lef. Eigenheid, zeggingskracht en prikkelende concepten vormen de drijfveer voor de totstandkoming van de programmering. De spannende combinatie van onverwachte locaties en ambitieus talent maakt het festival een must-see voor deze zomer. Jouw theatrale binge-watch marathon begint deze zomer bij het Delft Fringe Festival!