Delft Fringe Festival 2019: Twaalf dagen lang verbazingwekkend veel podiumkunstentalent op verrassende locaties in Delft

Van donderdag 30 mei tot en met maandag 10 juni 2019 vindt de negende editie van het Delft Fringe Festival plaats. Tijdens het festival ontdekt, beleeft en verbaast het publiek zich over jonge, talentvolle makers en nieuwe voorstellingen in alle genres binnen de podiumkunsten. Verspreid over 12 dagen spelen dit jaar 55 theatermakers meer dan 450 voorstellingen op 21 onverwachte locaties in de historische binnenstad van Delft. Met 225 uur aan voorstellingen biedt het Delft Fringe Festival de ideale theatrale binge-watch marathon tijdens deze zomer.

Ontdek nieuwe makers en genres binnen de podiumkunsten
Het Delft Fringe Festival is een springplank voor de nieuwe generatie opkomende podiumkunstenaars. Het festivalprogramma toont werk van makers die een verhaal te vertellen hebben en het meer dan verdienen om door een groot publiek gezien te worden. Vind je het tijd voor wat anders? Heb je zin om verrast te worden? Ben je klaar met de gevestigde orde? Dan is Delft Fringe Festival gemaakt voor jou. De voorstellingen duren maximaal dertig minuten, waardoor je als bezoeker vier voorstellingen per middag of avond kunt bezoeken. Zo maakt je in een twaalfdaagse marathon kennis met alle nieuwe genres in de podiumkunsten.

Talent van de toekomst op verrassende/bijzondere locaties in Delft
Het verrassend veelzijdige programma verbindt muzikanten, dansers en theatermakers met liefhebbers, levensgenieters en ontdekkers. Hoe dat eruit ziet? Danseressen bewegen op tenen langs wieken van een molen. Vanaf de balustrade van een herenhuis vallen bevlogen dialogen. Muzikanten bespelen gevoelens bij een knisperend haardvuur. En in verborgen tuinen krijgen cabaretiers zelfs de bomen aan het lachen. Van roeicentrum tot marktplein, en van schuilkerk tot sigarenfabriek staan de makers in contact met de locatie en tonen ze Delft op een nieuwe manier. Waar Delft, met de Technische Universiteit, bekend staat als stad van innovatie toont het Delft Fringe Festival de innovatie in de podiumkunsten. Alles voor even met andere ogen.

Een greep uit het programma 
Natuurlijk is er nieuw werk te zien van de winnares van de publieksprijs 2018, Sanne Vleugels. Ook is er weer muziektheater te zien van Buro Nieuw Perspectief. Als kinderen in een speeltuin verkennen zij hoe ze de locatie als instrument kunnen gebruiken. Een aantal highlights van deze editie zijn: The sea is where you think it is, waarin je je lijkt te begeven op de bodem van een zwembad. De dansers van CHRONOS creëren een ruimte die de mogelijkheid aan keuzes van ieder moment blootlegt. Eva van den Bosch dook voor de muziektheatervoorstelling Op het leven geschreven in haar eigen familiegeschiedenis. Gegrepen door de 60 jaar durende liefdevolle briefwisseling tussen haar grootouders, onthult ze de schoonheid van het samen opgaan. Lisa Ostermann heeft het in haar cabaretvoorstelling MEEDOEN  over pogingen om mee te doen met de mensen en hoe die pogingen vaak mislukken. Omdat sommige mensen te cool zijn (dus eng) en sommige te niet-cool. “Voor we verder komen moet er gewoon het één en ander opgehelderd worden, kunnen we daarna saampies door” vinden de meiden van cabaret duo Vlamousse. Schrijnend eerlijk en misplaatst moraliserend worstelen ze zich in Saampies door de thema’s van de tijd.

Fringe tours voor de ontdekkers
Moeilijk kiezen tussen de 55 podiumkunstenaars en 450 voorstellingen? Delft Fringe Festival helpt je op weg met speciale tours. Laat je verrassen door drie verschillende voorstellingen tijdens de Fringetour die dagelijks wordt samengesteld door de festival programmeurs. Ervaar het festival vanaf het water met de Canaltour en meer af bij drie bijzondere locaties en hun voorstelling aan de Delftse grachten. Beleef het Delft Fringe Festival samen met je kinderen tijdens de Familietour. Alle tours zijn onder begeleiding van een stadsgids die je meeneemt op ontdekkingstocht door de historische binnenstad van Delft.

Voor de jongste ontdekkers is er woensdag 5 juni Fringe 4 Kids, een hele dag tjokvol familietheater.

Over het Delft Fringe Festival
Delft·Fringe·Fes·ti·val (het; o; meervoud: uniek) 1. onbevangen cultureel 2. verbindt jonge makers met liefhebbers; 3. publieke vertoning van theater, kunst, dans, muziek enz. 4. verandert Delft in verrassend meerdaags podium.

Delft Fringe Festival is een toonaangevend festival waarin aanstormende talenten, oude zielen en vrije geesten zorgen voor cultureel kippenvel. Het diverse programma verbindt muzikanten, dansers, theatermakers en podiumkunstenaars met liefhebbers, levensgenieters, connaisseurs en ontdekkers. Zo staat de stad Delft in een ander (spot)licht.

Dat het festival een springplank is voor talent blijkt uit de succesverhalen van makers uit vorige edities. Zo hebben o.a. De Gestampte Meisjes, Bovenste Knoopje Open, HUN, Jasper Smit, Kirsten van Teijn, Lisa Ostermann, Matroesjka en Kiki Schipper na deelname aan het Delft Fringe Festival door heel Nederland bekendheid verworven.

Start kaartverkoop 5 april 2019
Vanaf 1 maart is het volledige programma bekend. De voorverkoop start op vrijdag 5 april.
Beiden via:  www.delftfringefestival.nl.