Een zeer Delfts en karakteristiek verborgen gebouw

Aan het eind van een lange smalle steeg, verstopt tussen een kaaswinkel en een drogist vind je deze imposante locatie. Eerder stonden honderden kunstenaars er op de oude, houten planken. Nu is het de beurt aan Merel Franx, een maker van morgen die het ongemak van deze generatie met de Gouden Eeuw blootlegt.

De eerste Delft Fringe Festival Productie Molten Gold vindt plaats op één van de meest bijzondere festivallocaties van het jaarlijkse festival: de Sigarenfabriek, eigendom van Studio Ninaber.

‘Studio Ninaber is in 1997 opgericht door Bruno Ninaber van Eyben en ligt in het centrum van Delft,’ vertelt Carla Kleijweg, die deel uitmaakt van het team van het bedrijf. ‘Wij zijn een ontwerpstudio die een grote diversiteit aan producten levert en heeft geleverd. Onlangs nog waren wij met het ontwerp van ‘Beatrix op de gulden’ genomineerd bij de laatste tien kanshebbers op het onderdeel ‘Ontwerpen’ van het Pronkstuk van Nederland.’ Naast de Beatrix-gulden waren onder meer ook klompen, Annie M.G. Schmidt’s Jip en Janneke en de bekende wegwijspaddenstoelen van de ANWB genomineerd. De microscoop van Antoni van Leeuwenhoek werd de uiteindelijke winnaar in de categorie ‘Ontwerpen’. Het winnende pronkstuk van alle categorieën in deze verkiezing werd eind januari 2018 bekend gemaakt en was het Plakkaat van Verlatinghe, de in 1581 opgestelde onafhankelijkheidsverklaring van het toekomstige Nederland.

Leegstaande sigarenfabriek

De voorstellingen in het kader van Delft Fringe Festival vinden niet plaats in het aan de Koornmarkt gevestigde gebouw van Studio Ninaber. Voor het festival wordt namelijk gebruikgemaakt van een pand in de directe omgeving van de ontwerpstudio. ‘Studio Ninaber is aan de achterkant gelegen aan de Brabantse Turfmarkt. Grenzend aan de achterkant van het perceel ligt wat in de volksmond de “Sigarenfabriek” wordt genoemd,’ aldus Carla. ‘Tot een aantal jaren geleden was dit oude industriële pand een al sinds lange tijd leegstaand gebouw, waar weinig of niets meer mee werd gedaan. Bruno Ninaber van Eyben heeft het gekocht van de Delftse familie die het in bezit had, met het idee om het in eigen beheer te restaureren en voor bedrijfsmatige doeleinden te gaan gebruiken.’ Inmiddels is de voormalige fabriek opgeknapt en is het pand onderdeel geworden van Studio Ninaber.

Verborgen gebouw

Kleijweg: ‘De begane grond is een productieruimte van de studio, en de eerste verdieping is in gebruik voor diverse doeleinden.’ Met het oog op Delft Fringe Festival zag Carla voor de oude sigarenfabriek ook een functie weggelegd als plek voor optredens en voorstellingen. ‘Ik ben zelf een fan van het festival en kreeg een oproep voor locaties onder ogen. Na overleg met Bruno heb ik Studio Ninaber aangemeld.’ De festivalorganisatie is altijd geïnteresseerd in bijzondere theaterruimtes, zeker als het om zo’n markant pand als deze oude sigarenfabriek gaat.

Binnenkijken?

De Sigarenfabriek is dé locatie waarop de eerste Delft Fringe Festival Productie plaatsvindt. De voorstelling en de locatie is tussen 17 en 27 oktober 2019, slechts 7 keer te bezoeken.

Molten Gold — Delft Fringe Festival Productie

17 – 27 oktober 2019
Aanvang 20:30 uur